Boomcirkel 1 dag op ODT Gijmink in Goor

Juf Femke Overbeek wil graag de boomquiz spelen op 29 oktober 2019 met haar groep 8. In de wijk het Gijmink in Goor is zoveel groen verdwenen, daar kan nog wel een boom bij! We bezorgen daarom de boomquiz en de boomcirkel (niet met alle bomen, maar met boomattributen) daarom met lespakket op school. Eerst samen een paar filmpjes kijken en daarna samen de boomquiz spelen. Uit de winnaars, zij die de meeste vragen goed hebben, trekt de Groene Loper Hof van Twente, 1 winnaar. En dat is een leerling van groep 8 van ODT Gijmink in Goor.  Binnenkort meer…. de boom die gewonnen kan worden heet : `Betula Utilis’ , wie weet de Nederlandse naam?

 

De Boomcirkel verhuist tussen 10 en 20 oktober naar het gemeentehuis in Goor

Een groene Hof is onze wens, dus plant een boom voor dier en mens!’ Met deze slogan speelt de Groene Loper Hof van Twente in op de actie van de provincie om in Overijssel 1,1 miljoen bomen te planten, voor elke inwoner één.

Op 10 oktober 2019 extra aandacht voor duurzaamheid, het is immers de landelijke dag van de duurzaamheid! Maar liefst 10 dagen staat de boomcirkel in het gemeentehuis van de gemeente Hof van Twente en er worden gedurende deze periode maar liefst 6 bomen verloot onder de hen die de meeste boomquiz-vragen goed hebben.

De winnaars zijn inmiddels bekend: Guus Lentelink, Paula van Wijnhoven, Anneke Koebrugge, een groep agrariërs, Tess de Jong en groep 8 van ODT Gijmink. Gefeliciteerd! Omstreeks 25 november wordt er een boom bij jullie thuis bezorgd!

Help je mee de eerste Goorse Hop oogsten op zaterdag 28 september?

Bierbrouwers en bierliefhebbers opgelet! Op zaterdag 28 september wordt de eerste hop uit de Hopkathedraal aan de Gruttostraat/ Merelstraat geoogst door de Stadslandbouw Hof van Twente tijdens burendag.  Houd je van bier? Ben je geïnteresseerd om bier te (gaan) brouwen? Kom dan gerust helpen. Wil je meer informatie over de hop? De pluk begint om 13.30 uur en je bent van harte welkom!  De 8 verschillende soorten hop worden gedroogd en daarna vacuüm ingevroren. In de komende winter kan er dan het eerste  Goorse biertje mee gebrouwen worden. De Hopkathedraal bevindt zich op het voormalig zwembadterrein in Goor aan de Gruttostraat/Merelstraat.

Start  ‘Groenste Straat Goor’ door wethouder Wim Meulenkamp

Op woensdag 18 september zijn onder redelijke belangstelling van de buurt, ‘De tuinen van Geerdink’ met de werkzaamheden gestart in Goor met het project ‘Groenste Straat’ op de hoek Oude Haaksbergerweg en Mulderskamp. De  koffie, thee en versgebakken taart , met daarop het ontwerp van het nieuwe plan , vond gretig aftrek. De taart werd  aangesneden door wethouder Wim Meulenkamp  in een heerlijk zonnetje. De werkzaamheden zullen 6 tot 8 weken in beslag nemen (afhankelijk van het weer). Wilt u een handje meehelpen of bent u nieuwsgierig naar het plan, dan bent u iedere  woensdagmiddag welkom van 14.00-15.30 uur. De mensen van ‘De tuinen van Geerdink ’ staan u dan te woord.

 

Rietdekkersbedrijf Blokhorst sponsort riet voor bijenhotels in de Hof van Twente

Behangers-, masker- en mestelbijen gebruiken riet om in te nestelen en is daarom is riet uitermate geschikt voor gebruik in bijenhotels. De leerlingen uit groep 7 van de Petrusschool uit Hengevelde maken op 4 juli a.s. een insectenhotel voor op het schoolplein. Tonnie Blanken www.hofvogels.nl  maakte het geraamte voor dit insectenhotel. De leerkrachten, ouders en kinderen van de Petrusschool in Hengevelde verzamelden de afgelopen week de geschikte vulling voor het hotel om nestelgelegenheid van vlinders, solitaire bijen en andere bodemdiertjes in te kunnen `herbergen’.  Ina van de Riet deed vandaag op duurzame wijze -qua vervoer- haar achternaam `eer aan’ door het riet op te halen. Super Bedankt Thijs Blokhorst van  Rietdekkersbedrijf Blokhorst uit Hengevelde ! www.blokhorst-rietdekkers.nl.

50 plantjes beschikbaar in Hengevelde op 4 juli 2019 om bijen te helpen

 

Tuintegels eruit, plantjes erin… `draag je steentje bij aan biodiversiteit’   

De 2e GRATIS plantjesactie vindt plaats op 4 juli a.s.  tussen 13.00 uur en 14.00 uur  bij de Petrusschool in Hengevelde.

Hoe komt u in aanmerking voor een plantje gesponsord door de Bloemuiker in Hengevelde?

Dat is heel simpel: tuintegel d’r uit, plant erin!  De vaste plantjes zijn bij- en vlindervriendelijk en vragen weinig onderhoud en verzorging. Lever daarom  op 4 juli  tussen 13.00 uur en 14.00 uur een tegel uit uw tuin in en krijg als dank daarvoor een plantje terug. Op=Op

Uw tuintegels worden hergebruikt als basis voor het insectenhotel op het schoolplein van de Petrusschool  in Hengevelde dat op deze dag gebouwd wordt door de kinderen van groep 7 op het schoolplein met hulp van ouders. Daarvoor kunnen we nog zeker 50 tuintegels gebruiken….dus kom in actie.

winnaars bloeikaartenactie op bezoek bij de steenuil

Zaterdag 8 juni werden de winnaars van de bloeikaartenactie ‘Stel je bent een uil, waar houd jij je dan schuil‘ door de Stichting Hofvogels uitgenodigd op een erf in Bentelo om het ringen van de jong geboren steenuilen bij te wonen.

Femm, Pien en Tammy Lee, vergezeld door broertjes, zusjes en ouders werden daar ontvangen door erfbewoner Rob en uilen-ringer Ruud

De gezichten spreken boekdelen!

Meer weten over het werk van de Stichting Hofvogels? Neem een kijkje op hun website!

Tijd om blije bijenweides in te zaaien

In de maand van de biodiversiteit worden er op verschillende plaatsen bloemenweides ingezaaid voor bijen.  Dat is goed voor de bijen en vlinders, maar bloemenweides zijn ook leuk voor mensen. Daar word je blij van! De groene loper hof van twente kocht het biologische zaaimengsel via Landschap Overijssel  en met dit bloemenmengsel zijn in Hengevelde en Goor ongeveer 600 m2 ingezaaid.  Groep 6 van de Petrusschool in Hengevelde ging  op 6 april  j.l. aan de slag op het erf van Erik Heuvelink en Helga de Wijs.

 

De stadslandbouw hof van Twente zaaide bloemenweidemengsels in  op 26 april op het voormalig zwembadterrein bij de Hopkathedraal aan de Merelstraat/Gruttostraat in Goor .  De groene loper is benieuwd naar meer locaties waar de afgelopen periode bloemenweides of kruidenakkers zijn ingezaaid in de Hof van Twente. Maak een foto en stuur deze foto, met de locatie naar info@groeneloperhofvantwente.nl.

Wie `spot` de eerste bij of hommel op een krokus in 2019?

Pak je fotocamera , ruik de frisse lente en ga naar buiten! 

In de Hof van Twente zijn tijdens burendag 2018  in september  30.000 biologische bloembollen  voor bijen en hommels geplant. De eerste krokussen komen boven de grond nu het soms al wat aanvoelt als lente. Maar wie… oh..wie.. `spot’ met de camera, de eerste bij of hommel op een bloeiende krokus in 2019?  Bijen en hommels  zijn er als `de kippen bij’! als het weer wat warmer wordt.  Stuur je foto (krokus met bij) in naar info@groeneloperhofvantwente.nl en jouw foto plaatsen we op de website en in het Hofweekblad.

04/02/19 foto: Silvia Meijran

 

Groene Pluim doorgegeven door Sylvia Lotte aan familie Keuper in Hengevelde

Op 10 juli gaf Sylvia Lotte de Groene Pluim door aan de familie Keuper in Hengevelde. Elke 10e van de maand extra aandacht voor duurzaamheid (biodiversiteit) daarom is vandaag de Groene Pluim doorgegeven aan familie Keuper uit Hengevelde. Sylvia Lotte www.ayurvedatwente.nl overhandigde vanavond de Groene Pluim aan de familie Keuper. Lokaal genieten? Lees meer op de website van deze familie www.keuper-pasta.com

http://www.wegdamnieuws.nl/nieuwsoverzicht/zakelijk/item/7550-de-groene-pluim-doorgegeven-aan-familie-keuper-uit-hengevelde