1,1 miljoen bomen erbij in Overijssel, help je mee?

In november 2018 namen Provinciale Staten van Overijssel een bijzondere motie aan: “1,1 miljoen bomen erbij in Overijssel”. Dat komt neer op één extra boom per inwoner. De Groene Loper Hof van Twente wil daar natuurlijk graag een bijdrage aan kunnen leveren. Het moet toch mogelijk zijn om in onze Groene Hof van Twente voor elke inwoner een boom te kunnen planten?

Heb jij een idee voor de Hof van Twente waar we bomen kunnen planten?  Heb jij zin om mee te helpen met het bedenken van een minicampagne? Wil je weten welke boomrassen geschikt zijn?  Lees meer over geschikte rassen 

Heb je een kavel boerenland of ruimte om je stal(len)? De dieren lopen buiten in de schaduw, de bomen leveren wellicht nog wat fruit of noten op?

Heb je contact met een bedrijf op een bedrijventerrein? Heb je ruimte voor nieuwe bomen op of rond je schoolplein?

Alle plekken die beleefbaar zijn voor meerdere mensen en voor buurtbewoners die achter het initiatief staan, zijn welkom.  Meld je aan en stuur ons een mail

http://www.overijssel.nl/thema’s/natuur-en-landschap/versterken-landschap/actieplan-1-1/

Stadslandbouw en Hofkerk maken een GROEN feestje voor OBS Deldenerbroek mogelijk

De verjaardagen van de groepsleerkrachten van OBS Deldenerbroek worden gemeenschappelijk gevierd tijdens de Groene meesters- en juffendag op 10 juli 2019 bij de Stadslandbouw Hof van Twente in samenwerking met de Hofkerk in Goor. Op de 10e van de maand altijd aandacht voor duurzaamheid in de Hof. Tijdens deze feestelijke dag werden er verschillende natuuractiviteiten gedaan en de leerlingen van OBS Deldenerbroek en hun leerkrachten gingen voor het bereiden van het eten naar de Klokkenkamp bij de Hofkerk in Goor. Hofkerk, Stadslandbouw en OBS Deldenerbroek kijken tevreden terug op deze geslaagde dag. De Groene Loper Hof van Twente deed een duit in het zakje mbt de financiering van de insecten/beestjestotem die t.z.t in de schoolmoestuin -gericht op het zuiden- van OBS Deldenerbroek komt te staan.

 

Petrusschool bouwt beestjeshotel op 4 juli 2019

33 leerlingen, 2 leerkrachten, 5 hulpouders en een timmerman met passie voor alles wat leeft en groeit via stichting Hofvogels steken op 4 juli de handen uit de mouwen! Na een inspirerende les over het belang van insectenhotels door Ina van de Riet ging iedereen in circuitmodel aan de slag. Zagen, gaatjes boren, rietstengels bundelen, bamboe bundelen, schors en stro aan drukken en vast timmeren. Het werd een super leuke dag en het resultaat mag er wezen. De vlinderkamer en de egel(winter)uitslaapkamer worden in het nieuwe schooljaar afgemaakt. Daarna wordt er in het najaar natuurlijk ook gezorgd voor goede beplanting of een bloemenweide rond het beestjeshotel. Zonder groen en biodiversiteit geen insecten, geen vogels, geen voedsel en geen blije kinderen.

Genieten van vogels in je tuin of op je erf?

Ken je het werk van de vogelbescherming al?

In september komt de groene loper Hof van Twente i.s.m. Hofvogels met een aantal nieuwe acties rondom burendag op 28 september om ook vogels een prominente plek te geven in onze tuinen en erven. Binnenkort meer…

In deze nieuwsbrief lees je meer over het werk van de vogelbescherming

 

Maak kans op een groene voortuin!

Help, mijn tuin heeft tegels!

Wie in de Hof van Twente kans wil maken op een groene voortuin moet meedoen aan de actie “Help mijn tuin heeft tegels!” Met deze actie wil de provincie tuineigenaren stimuleren om tegels en stenen te vervangen door groen. Tuinen met bloemen en planten trekken vlinders, vogels en insecten aan. Bovendien is een groene tuin belangrijk in verband met de klimaatverandering: ze vangen regenwater beter op en ze zorgen voor verkoeling bij hitte. Van alle aanmeldingen maken 10 tuineigenaren door loting kans op een ‘make-over” van hun voortuin. Aanmelden kan tot en met 31 augustus 2019 via www.helpmijntuinheefttegels.nl

Wie reserveert de `biodiversiteit-tent’ in de komende zomer?

We zitten midden in het seizoen van de tentfeesten! 

De biodiversiteitstent is door iedereen te reserveren om een plan/idee voor natuur en biodiversiteit in de Hof van Twente te bespreken. Alle ideeën beginnen met een goed gesprek in de natuur buiten. Neem contact op met de Groene Loper Hof van Twente via: info@groeneloperhofvantwente.nl om deze `biodiversiteitstent’ te reserveren.

Leerlingen van groep 8 van de Petrusschool hebben zich uitgeleefd om deze biodiversiteitstent kleurrijk te beschilderen.

De voorwaarden voor het reserveren van deze tent in juni t/m augustus 2019 zijn :

  • Neem contact op de Groene Loper Hof van Twente en formuleer het doel van je `tent’feest.
  • Voer de dialoog in de natuur op basis van jouw thema met betrekking tot het versterken van biodiversiteit en Groen in deze tent en haal m op en plaats m in de natuur
  • Maak een foto en een kort verslag van jullie gesprek in de natuur/ in de Hof van Twente en werk je ideeën verder samen met de Groene Loper Hof van Twente uit!
  • Maximale bezetting: tentfeest in de vrije natuur voor maximaal 12 personen tussen zonsopgang en zonsondergang.
  • Afval- en alcoholbeleid van toepassing voor plaatsing in de natuur!

biodiversiteit in de tent

Week van de biodiversiteit succesvol verlopen

 

Samenwerken in communicatie en organisatie om het belang van biodiversiteit verder te brengen. Dat is gelukt in de week van de biodiversiteit! We zijn trots op iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt en kunnen zodoende nog meer leren te verfijnen hoe we SAMEN de Hof van Twente nog groener maken.  Lees meer: Week 22-2019 socialmedia

Agenda week van de biodiversiteit in de Hof van Twente 2019

Woensdag 22 mei :(dag van de biodiversiteit)

Op deze dag valt bij alle bewoners die in een `vogelstraat’ wonen in de Hof van Twente een bloeikaart in de brievenbus. Bedek de kaart met een laagje aarde en maak een foto van het bloeiende resultaat #groeneloperhofvantwente . Lees meer…..

Woensdag 22 mei om  10.00 uur:

Bewoners van de Huygenstraat in Goor  vieren de start van de groene herinrichting van hun straat.

Woensdag 22 mei (dag van de biodiversiteit) 12.30 uur:

Officiële opening van het Groene Speelterrein (winnaar groenste straat van Overijssel) aan de Oude Haaksbergerweg/Mulderskamp in Goor. Lees meer…. 

Woensdag 22 mei (dag van de biodiversiteit) 14.15 uur:

Aftrap van de actie: `Tuintegel eruit, plantje erin!’ . Ouders van de werkgroep Groen Schoolplein staan voor u klaar aan de Hooijerinckstraat 7-9 in Delden om tuintegels in te zamelen in ruil voor een plantje. Lees meer… 

Donderdag 23 mei  om 20.00 uur:

7e Hofkrachtcafe, georganiseerd door IVN Diepenheim over Biodiversiteit. Om 20.00 uur staat de koffie klaar in het Ottenhuis in Diepenheim. Vooraf aanmelden is niet nodig! Spreker: Ruud Pleune  Lees meer….. 

Vrijdag 24 mei  om 14.45 uur 

Voorjaarsbijeenkomst Bees are Few in Diepenheim. Lees meer….. 

Voorjaarsbijeenkomst Bees are Few op 24 mei in Diepenheim

Als er weinig bijen zijn … is er dan nog wel een tuin? Dat was de centrale vraag in het werk van beeldend kunstenaars Jimini Hignett en Doris Denekamp. 

foto: Rob Baas

 

Insecten zijn enorm belangrijk in ons ecosysteem. Om de omgeving van het kunstwerk nog aantrekkelijker te maken voor zowel bijen als mensen, is het gebied Hazendam  in Diepenheim onlangs opnieuw ingericht. Vrijwilligers en diverse organisaties hebben samen fruitbomen geplant, bloemen ingezaaid en de bijenkasten iets verplaatst. Goed voor de biodiversiteit, dus goed voor mens en milieu!

Route- en parkeerinformatie en vooraf aanmelden is gewenst:  

De activiteit vindt plaats in het gebied Hazendam. U kunt parkeren in het weiland naast kwekerij Linthorst aan de 1e Broekweg 4 in Diepenheim. Vanaf daar wijst het zich vanzelf. Let op: De Hazendammerweg is afgesloten vanwege een asbestsanering. De activiteit is buiten. Bij slecht weer gaat het gewoon door. Een paraplu is dan wel aan te bevelen.
De organisatie wil wel graag van tevoren weten hoeveel personen er ongeveer aanwezig zijn. Belangstellenden die geen uitnodiging hebben ontvangen, wordt daarom gevraagd zich aan te melden via beesarefew@gmail.com.