De Groene Pluim is doorgegeven op 14 februari 2019

De familie Keuper overhandigde op donderdag 14 februari, tijdens het evenement:  `Hart voor Groen, met liefde meters maken voor natuur’  georganiseerd door Natuur voor Elkaar www.natuurvoorelkaar.nl   de Groene Pluim aan de Woeste Wieven in Diepenheim. De  Woeste Wieven krijgt de Groene Pluim van de familie Keuper www.keuper-pasta.com, omdat zij er  op een duurzame manier voor gezorgd hebben, dat een eeuwenoude Twentse boerenhoeve een nieuwe functie heeft gekregen, met alle mogelijke moderne recreatieve faciliteiten en met behoud van tal van karakteristieke elementen uit het verleden. De Woeste Wieven www.dewoestewieven.nl verwent haar gasten met zoveel mogelijk uit de streek afkomstige producten en laat op die manier ook zien duurzaamheid een warm hart toe te dragen.

 

Bericht van een bloeikaartontvanger uit de Hof van Twente

Bericht van een bloeikaartontvanger uit de Iependijk in Goor:

Allereerst dank voor het sturen van de bloeikaart. Ik vind het een leuk initiatief.
In eerste instantie kwam er bij mij alleen maar onkruid boven, denk ik. Dat heb ik ook allemaal een kans gegeven, maar toch uiteindelijk verwijderd. De klavertjes waren het eerste die ik heb laten staan en tot mijn grote verbazing kwamen er ook nog Leeuwenbekjes op. Misschien zat er toch nog iets waardevols bij het verwijderde, maar ik vind dit resultaat ook al heel mooi.
Nogmaals dank.

Blije gezichten van kinderen en ouders tijdens buitenles in bijenweide van Robbie ten Thije

De eerste buitenles in de `blije bijenweide’ in de Hof van Twente is een feit. en mede georganiseerd door de Groene Loper Hof van Twente. Met dank aan Wim Wijering, genoten de leerlingen van groep 4 en 6 van een tweede les  op 13 juli j.l. in de ingezaaide fruitboomgaard aan de Hengevelderstraat. De initiatiefnemers Robbie en Thije en de leerkrachten van groep 4 en 6 van de Petrusschool ontvingen van Ina van de Riet  een voucher t.w.v. €250,00 van de Groene Loper Hof van Twente. Lees meer 

Groene informatieavond bij Stadslandbouw trekt 18 bezoekers

Afgelopen donderdag  12 juli j.l. maakten we kennis met 18 belangstellenden bij de Stadslandbouw in Goor.  Een groot deel van de mensen had nog nooit in de tuinen van de Stadslandbouw rondgelopen.  We zijn daarom gestart met een rondleiding. Onderwijl kregen we een prachtige foto binnen van Erik Bleeker van een Koninginnepage (in de buurt van Kerspel Goor)

In tafelgroepen werd  vervolgens gesproken over wensen en ideeën  en over het samen kunnen realiseren van meer natuur, bomen en bloemen. De Groene loper is een gids, die de weg wijst. In 3 tafelgroepen gingen we aan de aan de slag met de ideeën en het uitwisselen van kennis over de `groene burendag’ in september, het inzaaien van akkerbloemmengsels in het buitengebied, retentiegebieden aanplanten met juiste beplanting en nog veel meer.

 

Kom je ook naar de informatieavond van de Groene Loper op 12 juli?

De Groene Loper Hof van Twente organiseert een groene informatie avond bij de Stadslandbouw op 12 juli 2018 om 19.30 uur aan de Kerkstraat 123D in Goor. 

Meld je aan door te mailen naar:  info@groeneloperhofvantwente.nl voor deze avond als  jij meer groen in jouw buurt wilt en samenwerken? Of als je een groen idee hebt en  meer wil je meer weten over de Groene Loper Hof van Twente? Of wil je – samen met je buurt – met hulp van de Groene Loper Hof van Twente biologische bloembollen bestellen met een fikse korting voor de Groene Burendag op 22 september a.s.?

Kom naar de informatieavond op 12 juli a.s. van 19.30 uur tot 21.30 uur bij de Stadslandbouw 123 d in Goor. De Groene Loper Hof van Twente wijst je de weg om een groen idee te realiseren!

De Groene Loper Hof van Twente heeft startkapitaal beschikbaar om je een steuntje in de rug te geven.  De Groene  Loper kan je tevens helpen met  het contact leggen met ervaringsdeskundigen en met hulp bij idee-ontwikkeling.

Verzamelplaats: Niet iedereen kent de weg naar de Stadslandbouw in Goor, daarom verzamelen we op 19.15 uur bij de ingang van de supermarkt JUMBO in Goor (200 m lopen) naar de Stadslandbouw.

Toegang en koffie/thee gratis.

63 inzendingen fotowedstrijd Lente in Hof van Twente

De werkgroep Groene Loper bedankt via deze weg iedereen die foto’s heeft ingestuurd voor deze website. Deze winnende foto, gemaakt door Frank Slaghuis wordt op deze website als eerste getoond en vormt nu samen met het logo van de groene loper, dat waar we voor staan in de Hof van Twente. Deze foto toont de bron van alle leven, gecombineerd met plant en dier in coulisselandschap in de Hof van Twente. Iets om zorgvuldig mee om te gaan en van te genieten. De onderstaande foto’s kregen van de jury een eervolle vermelding en vind je ook terug op deze website

 

En een greep uit de vele andere foto’s die laten zien hoe mooi de Hof van Twente in de lente is:

 

5 lessen biodiversiteit aan basisschoolleerlingen uit groep 2 en 3

De Groene Loper Hof van Twente geeft op 5 basisscholen in samenwerking met Hofpower in de maand van de biodiverstieit, een interactieve bijenles aan de groepen 2 of 3. In deze les leren de kinderen meer over het belang van bloemen en het bestuiven door (wilde) bijen en maken zaaibommetjes. Deze les (pilot) komt tot stand in samenwerking met vrijwilligers van  IVN Oldenzaal. Op 23 april werd de eerste les gegeven aan groep 2 van de Petrusschool in Hengevelde. In mei volgen de Gijminkschool in Goor , De Toonladder, in Delden  OBS Stedeke in Diepenheim, en de Ranninkschool in Delden. Het ligt in de bedoeling om in 2019 aan alle scholen een les biodiversiteit  aan te kunnen bieden  voor alle leerlingen `groot en klein’ in de basisschoolleeftijd, die opgenomen wordt in het keuzemenu van Hofpower.

Proef de lente in de Hof van Twente op zaterdagochtend 26 mei

Op zaterdag 26 mei tussen 9.00 uur en 12.30 uur is er: Proef de Lente in de Hof van Twente. De groene loper Hof van Twente zet graag haar `beste beentje voor’ als het gaat om duurzaamheid en biodiversiteit. Als afsluiting van de maand van de biodiversiteit zetten wij een aantal `lokale initiatieven in het zonnetje’. Daarom kan je op deze zaterdagochtend  binnen lopen en proeven hoe `de lente’ smaakt.  Stap op de fiets en`Proef de lente in de Hof van Twente’ bij:

Eko Twente, Goorsestraat 22  7496 AD Hengevelde
Eerlijke volle gronds- groente komt rechtstreeks van het land. Afhankelijk van het seizoen koopt Eko Twente voornamelijk in bij bio-telers uit Denekamp, Colmschate en Lettele.

 

Eko Twente/ VVV Delden, Langestraat 29, 7491 AD Delden
100 % biologisch en zoveel mogelijk ingekocht bij boeren en tuinders uit de omgeving. Een unieke combinatie van toerisme, informatie en producten in 1 pand.

logo wagyukoe  Wagyukoe, Familie Nijhof, Langestraat 161 7491AE Delden
Kijk je in de stal dan lachen de koeien je toe. De combinatie voeding, massage, ruimte, rust en welzijn maakt dat het vlees van uitzonderlijke kwaliteit is. Laat je net als de koeien inspireren door bier, Bach en massage.

logo stadslandbouw hof van twente   De Stadslandbouw, Kerkstraat 123 D in Goor
achter Avia tankstation.  De Stadslandbouw Hof van Twente verbouwt groente en gewassen op vrijgekomen onbenutte grond in Goor. Als de aardbeien goed zijn, kan je er wat proeven en naderhand je handen wassen met eigengemaakte Goorse zeep.

logo kasteleinSlagerij Kastelein in Diepenheim, Goorseweg 8-10
7478 BD Diepenheim. Slagerij Kastelein is een ambachtelijke slagerij met eigen worstmakerij. Alle runderen en varkens komen van vaste `mesters’ uit Twente, die het dieren welzijn hoog in het vaandel heeft.

Tasca-Logo1Bistro de Tasca, Holterweg 20

7475 AW Markelo
Qua ingrediënten werkt de kok van de Tasca voorkeur met producten van boeren/tuinen/akkers in Markelo en Twente. Samen met `Markelokaal’ wil de Tasca bijdragen aan mens-,  dier-, milieu-, en landschapsvriendelijke producten uit het Markelose landschap.

Samen-tuin Wessels Erve
Weth. Goselinkstraat 8
, 7496PB Hengevelde.                  In de samen-tuin `Wessels Erve’ verbouwen 8 mensen samen op biologische wijze groente, bloemen en kleinfruit in een met wilgen en meidoorn omzoomde moestuin.

De Groene Loper Hof van Twente wil zoveel mogelijk mensen inspireren om meer bij te gaan dragen op lokaal niveau aan natuur, landschap en biodiversiteit. Dit doen we o.a. door het zichtbaar maken en verbinden van bestaande groene (buurt)initiatieven, en door kennis te delen om nieuwe groene activiteiten in de Hof van Twente uit te lokken en in gang te zetten.  Dit is de laatste activiteit in de maand van de biodiversiteit, georganiseerd door de Groene Loper Hof van Twente in samenwerking met Hofkracht.

1100 bloei-kaarten van kinderen voor elke florastraat in de Hof

Alle scholen in de gemeente Hof van Twente hebben een wedstrijdformulier ontvangen op 22 april (dag van de aarde). De kinderen van de BSO en groep 1t/m3 tekenen een bloem waar ze naartoe zouden vliegen als ze een bij zouden zijn. Een jury heeft de mooiste tekening voor de opdruk van een zaadjeskaart en de mooiste tekeningen voor de opdruk van de postzegels gekozen. De kaarten worden omstreeks 22 mei (dag van de biodiversiteit) opgestuurd naar alle inwoners in Hof van Twente die in een straat wonen met een bloem of boom erin (zoals Lindelaan, Rozenstraat, etc). Deze doelgroep in de Hof van Twente bestaat uit ongeveer 1100 adressen. De bedoeling van de kaart die zij in de bus krijgen is …………..om deze kaart bewust weg te gooien.

Help je mee om een groene loper te zaaien van zonnebloemen?

 

Van 22 april tot en met eind mei 2018 vindt in Hof van Twente de `Maand van de Biodiversiteit’ plaats. In deze periode vinden allerlei activiteiten plaats om het belang van biodiversiteit verder te brengen. Het weer is goed, de bomen, heesters en hagen worden weer groen. De hoogste tijd om zonnebloemen te zaaien of te planten. De Groene Loper Hof van Twente houdt daarom een zonnebloemenactie. De zaden zijn geoogst in oktober 2017 op het terrein van de Stadslandbouw Hof van Twente aan de Kerkstraat 123 D in Goor. Koop deze lokaal geoogste zonnebloemzaden (inclusief actieformulier en plantaanwijzingen) voor slechts €1,00 bij de volgende adressen:

  • Eko Twente/VVV Delden (Langestraat 29 Delden )
  • Floral Queen (Wijnkamp 73 in Goor),
  • Bloemruiker (Goorsestraat 22D Hengevelde)
  • Stadslandbouw Hof van Twente ( alleen `s ochtends open aan de Kerkstraat 123 D in Goor)

Maak een foto van jouw gezaaide zonnebloemen en de plaats waar je de zonnebloemen in de gemeente Hof van Twente hebt geplant/gezaaid en stuur die foto met je naam en adres per mail op naar: info@groeneloperhofvantwente.nl