Dak gezocht voor 1600 sedumplantjes in pot

Tijdens de Groene Dakentour op 9 november j.l kwam de Groene Loper Hof van Twente in contact met een (hobby)kweker uit de Hof van Twente. Hij kwam tijdens de tour 1600 planten aanbieden (4 soorten, waaronder rode sedum) aan belangstellenden voor een groen dak.  Lokaal opgekweekt in potjes met granulaat (lavasteen) van 9x9x10 cm …….. goed voor 15 m2 op een dak. Interesse? Neem contact op met hobbykweker

Twickelcollege in Delden plant een gewonnen krentenboom uit de boomcirkel

Een groene hof is onze wens, dus plant een boom voor dier en mens! 

Vandaag halen we de boomquiz op en zijn we reuze benieuwd wie er een boom gewonnen heeft uit de boomcirkel van de Groene Loper Hof van Twente. Terwijl de leerlingen uit de klas van Merel van Bortel druk bezig zijn met het planten van bloembollen voor vlinders en bijen in de schooltuin, wordt er ook een plantgat gegraven voor een gewonnen boom. Deze groep leerlingen zet zich super in voor biodiversiteit en speelde samen de boomquiz. De hele groep wint daarvoor een krentenboom.  Immers: `verbeter de wereld, begin bij jezelf!’ Er zijn er dit keer 2 die de gewonnen (krenten)boom op naam krijgen spannend… wie zijn dat? …. wordt vervolgd! 

 

ODS t Gijmink gaat voor meer bomen in de wijk en speelt de boomquiz!

Op dinsdag 29 oktober kreeg groep 8  van Juf Mariska Linde van Ods `t Gijmink twee grote leskisten bezorgd door de Groene Loper Hof van Twente. Samen met de leerlingen werd de boomquiz in een lokaal uitgelegd. De bomen pasten niet  in het lokaal. Daarom lagen er op de onderleggers, waar normaal de bomen op staan,  en 35 verschillende boomattributen.  Dennenappels, kastanjes, appels en peren, maar ook boomschijven met jaarringen en allerlei verschillende bladeren. De leerlingen en hun leerkrachten willen reuze graag een boom winnen voor in de buurt van school, immers in de wijk het Gijmink zijn veel bomen en struiken verdwenen als gevolg van de asbestbodemsanering.

Aiden Venema, Suus Kappert en Linde ten Berge uit groep 8 zijn de winnaars van de boomquiz. Zij hadden 25 vragen van de 35 goed. Aiden, Suus en Linde mogen eind november helpen de boom te planten en vanaf dat moment wordt het een beetje hun eigen boom. De groene loper Hof van Twente had een witte Himalayaberk voor deze groep gereserveerd. Echter, de leerkrachten van de Gijminkschool zijn een beetje huiverig voor het stuifmeel van deze berk in het voorjaar. Steeds meer kinderen hebben last van hooikoorts. In overleg met de winnaars wordt nu gekeken of er een andere boom uit de boomcirkel gekozen kan worden. De groene loper Hof van Twente zit te denken aan een wilde Lijsterbes. Aan de wilde lijsterbes hangen in het najaar opvallende oranje bessen, waar allerlei vogels van eten. Van mei tot juni zit ‘ie vol met witte bloemen en daar houden vlinders, bijen en hommels van. Om diversiteit aan bomen onder de aandacht van het grote publiek te brengen heeft de Groene Loper Hof van Twente 35  verschillende inheemse bomen aangeschaft, één per 1000 inwoners.

Een groene Hof is onze wens, dus plant een boom voor dier en mens!’ Met deze slogan speelt de Groene Loper Hof van Twente in op de actie van de provincie om in Overijssel 1,1 miljoen bomen te planten, voor elke inwoner één.

Kom jij ook naar de groene daken-tour op 9 november 2019?

Altijd al meer willen weten over een groen dak?

Op 2 en 9 november zijn landelijk de Duurzame Huizen Route-dagen. Hofkracht draagt hier graag haar steentje aan bij. Daarom organiseert Hofkracht i.s.m. de Groene Loper Hof van Twente een Groene Daken Tour. Het doel is om van elkaars ervaringen te leren op het gebied van groene daken.

Op 9 november start de groene dakentour  op de Heeckeren basisschool in Goor. Deze school heeft een sedumdak . Om 9.45 uur start de inloop met koffie en thee. Om 10.00 uur wordt een inspirerende lezing gegeven over groene daken door Mignon Gerritsjans van Duurzaam thuis Twente. Daarna vertellen  Marc Deeterink , hovenier uit Markelo  en Dutch Greenroof uit Holten wat meer over het leggen, het onderhoud  en over de verschillende soorten beplanting op groene daken. Van 11.30 uur tot 14.30 uur is het mogelijk om langs een aantal adressen in de gemeente te gaan om iets van de eigenaar te horen over zijn/haar ervaring met groene daken.

Deelname aan de lezing, die start om 10.00 uur in de Heeckeren basisschool Kloosterlaan 60, 7471 BC Goor is gratis. Wil je meer informatie? Mail naar info@hofkracht.nl

Boomcirkel naar Twickel College Delden van 4 tot 8 november 2019

Een groene Hof is onze wens, dus plant een boom voor dier en mens!’ Met deze slogan speelt de Groene Loper Hof van Twente in op de actie van de provincie om in Overijssel 1,1 miljoen bomen te planten, voor elke inwoner één.

De boomcirkel van de Groene Loper Hof van Twente reist door de Hof van Twente en wordt op 4 november a.s. opgesteld in het Twickel College in  Delden. Ina van de Riet geeft op deze dag een les over bomen aan de leerlingen die gekozen hebben voor het atelier `verbeter de wereld, begin bij jezelf’.   Bomen zijn belangrijk voor de opname van CO2  en zetten dit om naar zuurstof, bomen reduceren fijnstof, en geven beschutting en schaduw. Deze en nog veel meer aspecten van bomen komen aan de orde in de boomquiz die de leerlingen gaan spelen. De boomcirkel met quizvragen blijft op het Twickel College in Delden tot en met 8 november 2019 .  Voor ouders en andere belangstellenden en leerlingen van andere scholen is het mogelijk om tussen 5 november en 8 november van 14.15 uur tot 16.15 uur de boomquiz te spelen. Adres  Twickel College ,  Schoppenstede 19, 7491 HK in Delden. Er worden in deze periode 2 bomen verloot. 1 boom blijft op het Twickel College in Delden, de andere wordt onder andere belangstellenden verloot.

Amy van Heuven plant de eerste boom uit de boomcirkel in Markelo

Tijdens de beurs `Stappen zetten in Dieka’ op 5 oktober j.l. won Alice Slijkhuis uit Markelo een boom uit de boomcirkel van de groene loper Hof van Twente. Alice Slijkhuis hoeft niet lang na te denken over de vraag waar ze haar gewonnen boom wil planten. Ze wil de boom graag aan Amy van Heuven opdragen, omdat Amy zich in Markelo zo inzet voor  een schoner milieu . Vorige maand kwam Amy ook al in het nieuws. Ze ging aan de slag met `Amyelen’ (= zwerfafval verzamelen) en kreeg steun van de gemeente Hof van Twente, Marianne Hutten en Hofkracht die haar initiatief geweldig vonden. Amy van Heuven heeft tijdens ` World Clean up day’ het startschot van de schoonmaakactie mogen geven.  De boom; een witte paardenkastanje is door Amy met haar broertje en ouders geplant op de hoek van de /Rijssenseweg/Potdijk in Markelo.

Veel gestelde vragen over het winnen van een boom uit de boomcirkel

Een groene Hof is onze wens, dus plant een boom voor dier en mens!’ Met deze slogan speelt de Groene Loper Hof van Twente in op de actie van de provincie om in Overijssel 1,1 miljoen bomen te planten, voor elke inwoner één.

Veel gestelde vragen: 

-Is het de bedoeling dat de boom op gemeentegrond wordt gepoot of mag dat ook op eigen grond ?

Antwoord: De boom mag op eigen grond ( het liefst zichtbaar vanaf de openbare weg). Als je geen plaats hebt op je eigen grond, mag je ook een voorstel doen voor een plaats om de boom te planten op gemeentegrond in de Hof van Twente. 

– Kunnen wij zelf een boom uitzoeken of wordt je er een toegewezen ?

Antwoord: Er wordt je een boom toegewezen ( afhankelijk van waar je `m wilt planten) dus in een woonwijk geven we een andere boom uit dan bijvoorbeeld  in het buitengebied 

– Mag je de boom ook aan iemand anders geven of opdragen,  als je hem niet op je eigen perceel kwijt kunt ?

Antwoord: Ja dat mag! Wel vinden we het leuk om een foto van jou en je gewonnen boom te maken t.z.t. en dit in de publiciteit te brengen.

– Moet die persoon dan wel in de Hof van Twente wonen ?

Antwoord: Ja, de bedoeling is wel dat we de boom in de gemeente Hof van Twente planten!

Boomcirkel om aandacht te vragen voor belang van bomen in Bentelo

Tijdens de Open Bedrijvendag in Bentelo stond de boomcirkel van de Groene Loper Hof van Twente opgesteld in Bentelo op 6 oktober 2019 bij het bedrijf van Tom Nijland. Tien belangstellenden namen de tijd om de 35 vragen uit de boomquiz te beantwoorden. De vragen waren niet simpel, maar dat zijn duurzaamheidsvraagstukken ook niet. De winnaars zijn: Familie ter Bekke, Giuseppe Mazarotti en Lydeke Vaalt. Omstreeks 25 november 2019 wordt een boom uit de boomcirkel bij deze winnaars thuis bezorgd. Gefeliciteerd!

Introductie bomencirkel tijdens beurs `stappen zetten in Dieka’ op 5 oktober 2019

Tijdens de beurs `stappen zetten in Dieka’ op 5 oktober j.l. stelden we 35 inheemse bomen op rond de biodiversiteitstent. Onder de bomen in pot, liggen  onderleggers met 35 boomquizvragen. De vragen variëren van de functie van bomen t.b.v. biodiversiteit en o.a. klimaatadaptatie tot spreekwoorden en gezegden. 25 belangstellenden namen tijdens deze beurs de moeite om de boomquiz te spelen. De boomquiz is niet simpel, maar dat zijn duurzaamheidsvraagstukken ook niet. De boomcirkel reist de komende periode de Hof rond en er zijn bomen te winnen, te adopteren en te sponsoren. 6 bomen uit de boomcirkel zijn gereserveerd als kinderwensbomen en worden geplant door kinderen tijdens boomfeestdag in maart 2020. 1 fruitboom per kern.

Een groene Hof is onze wens, dus plant een boom voor dier en mens!’ Met deze slogan speelt de Groene Loper Hof van Twente in op de actie van de provincie om in Overijssel 1,1 miljoen bomen te planten, voor elke inwoner één.

1,1 miljoen bomen erbij in Overijssel, help je mee?

In november 2018 namen Provinciale Staten van Overijssel een bijzondere motie aan: “1,1 miljoen bomen erbij in Overijssel”. Dat komt neer op één extra boom per inwoner. De Groene Loper Hof van Twente wil daar natuurlijk graag een bijdrage aan kunnen leveren. Het moet toch mogelijk zijn om in onze Groene Hof van Twente voor elke inwoner een boom te kunnen planten?

Heb jij een idee voor de Hof van Twente waar we bomen kunnen planten?  Heb jij zin om mee te helpen met het bedenken van een minicampagne? Wil je weten welke boomrassen geschikt zijn?  Lees meer over geschikte rassen 

Heb je een kavel boerenland of ruimte om je stal(len)? De dieren lopen buiten in de schaduw, de bomen leveren wellicht nog wat fruit of noten op?

Heb je contact met een bedrijf op een bedrijventerrein? Heb je ruimte voor nieuwe bomen op of rond je schoolplein?

Alle plekken die beleefbaar zijn voor meerdere mensen en voor buurtbewoners die achter het initiatief staan, zijn welkom.  Meld je aan en stuur ons een mail

http://www.overijssel.nl/thema’s/natuur-en-landschap/versterken-landschap/actieplan-1-1/