5 lessen biodiversiteit aan basisschoolleerlingen uit groep 2 en 3

De Groene Loper Hof van Twente geeft op 5 basisscholen in samenwerking met Hofpower in de maand van de biodiverstieit, een interactieve bijenles aan de groepen 2 of 3. In deze les leren de kinderen meer over het belang van bloemen en het bestuiven door (wilde) bijen en maken zaaibommetjes. Deze les (pilot) komt tot stand in samenwerking met vrijwilligers van  IVN Oldenzaal. Op 23 april werd de eerste les gegeven aan groep 2 van de Petrusschool in Hengevelde. In mei volgen de Gijminkschool in Goor , De Toonladder, in Delden  OBS Stedeke in Diepenheim, en de Ranninkschool in Delden. Het ligt in de bedoeling om in 2019 aan alle scholen een les biodiversiteit  aan te kunnen bieden  voor alle leerlingen `groot en klein’ in de basisschoolleeftijd, die opgenomen wordt in het keuzemenu van Hofpower.

Proef de lente in de Hof van Twente op zaterdagochtend 26 mei

Op zaterdag 26 mei tussen 9.00 uur en 12.30 uur is er: Proef de Lente in de Hof van Twente. De groene loper Hof van Twente zet graag haar `beste beentje voor’ als het gaat om duurzaamheid en biodiversiteit. Als afsluiting van de maand van de biodiversiteit zetten wij een aantal `lokale initiatieven in het zonnetje’. Daarom kan je op deze zaterdagochtend  binnen lopen en proeven hoe `de lente’ smaakt.  Stap op de fiets en`Proef de lente in de Hof van Twente’ bij:

Eko Twente, Goorsestraat 22  7496 AD Hengevelde
Eerlijke volle gronds- groente komt rechtstreeks van het land. Afhankelijk van het seizoen koopt Eko Twente voornamelijk in bij bio-telers uit Denekamp, Colmschate en Lettele.

 

Eko Twente/ VVV Delden, Langestraat 29, 7491 AD Delden
100 % biologisch en zoveel mogelijk ingekocht bij boeren en tuinders uit de omgeving. Een unieke combinatie van toerisme, informatie en producten in 1 pand.

logo wagyukoe  Wagyukoe, Familie Nijhof, Langestraat 161 7491AE Delden
Kijk je in de stal dan lachen de koeien je toe. De combinatie voeding, massage, ruimte, rust en welzijn maakt dat het vlees van uitzonderlijke kwaliteit is. Laat je net als de koeien inspireren door bier, Bach en massage.

logo stadslandbouw hof van twente   De Stadslandbouw, Kerkstraat 123 D in Goor
achter Avia tankstation.  De Stadslandbouw Hof van Twente verbouwt groente en gewassen op vrijgekomen onbenutte grond in Goor. Als de aardbeien goed zijn, kan je er wat proeven en naderhand je handen wassen met eigengemaakte Goorse zeep.

logo kasteleinSlagerij Kastelein in Diepenheim, Goorseweg 8-10
7478 BD Diepenheim. Slagerij Kastelein is een ambachtelijke slagerij met eigen worstmakerij. Alle runderen en varkens komen van vaste `mesters’ uit Twente, die het dieren welzijn hoog in het vaandel heeft.

Tasca-Logo1Bistro de Tasca, Holterweg 20

7475 AW Markelo
Qua ingrediënten werkt de kok van de Tasca voorkeur met producten van boeren/tuinen/akkers in Markelo en Twente. Samen met `Markelokaal’ wil de Tasca bijdragen aan mens-,  dier-, milieu-, en landschapsvriendelijke producten uit het Markelose landschap.

Samen-tuin Wessels Erve
Weth. Goselinkstraat 8
, 7496PB Hengevelde.                  In de samen-tuin `Wessels Erve’ verbouwen 8 mensen samen op biologische wijze groente, bloemen en kleinfruit in een met wilgen en meidoorn omzoomde moestuin.

De Groene Loper Hof van Twente wil zoveel mogelijk mensen inspireren om meer bij te gaan dragen op lokaal niveau aan natuur, landschap en biodiversiteit. Dit doen we o.a. door het zichtbaar maken en verbinden van bestaande groene (buurt)initiatieven, en door kennis te delen om nieuwe groene activiteiten in de Hof van Twente uit te lokken en in gang te zetten.  Dit is de laatste activiteit in de maand van de biodiversiteit, georganiseerd door de Groene Loper Hof van Twente in samenwerking met Hofkracht.

1100 bloei-kaarten van kinderen voor elke florastraat in de Hof

Alle scholen in de gemeente Hof van Twente hebben een wedstrijdformulier ontvangen op 22 april (dag van de aarde). De kinderen van de BSO en groep 1t/m3 tekenen een bloem waar ze naartoe zouden vliegen als ze een bij zouden zijn. Een jury heeft de mooiste tekening voor de opdruk van een zaadjeskaart en de mooiste tekeningen voor de opdruk van de postzegels gekozen. De kaarten worden omstreeks 22 mei (dag van de biodiversiteit) opgestuurd naar alle inwoners in Hof van Twente die in een straat wonen met een bloem of boom erin (zoals Lindelaan, Rozenstraat, etc). Deze doelgroep in de Hof van Twente bestaat uit ongeveer 1100 adressen. De bedoeling van de kaart die zij in de bus krijgen is …………..om deze kaart bewust weg te gooien.

Stadslandbouw Hof van Twente start aanleg van de hopkathedraal

Op 4 mei 2018 togen een aantal vrijwilligers en de stadsboeren  van de Stadslandbouw Hof van Twente met spades, hopplanten  en stokken naar het voormalig zwembadterrein aan de Grutostraat/Merelstraat in Goor. De bodem was in de week ervoor bewerkt en voorzien van compost via Bruins en Kwast. Bouwbedrijf Haafkes  sloeg de eerste palen stevig vast in de grond en verzorgt in de komende weken de 8 meter hoge buizenconstructie waaraan draden worden gespannen om de hop omhoog te kunnen laten groeien. `We spreken nu al van een hopkathedraal’ vertelt Bennie Haafkes, voorzitter van Stichting Stadslandbouw Hof van Twente. Lees meer…

Help je mee om een groene loper te zaaien van zonnebloemen?

 

Van 22 april tot en met eind mei 2018 vindt in Hof van Twente de `Maand van de Biodiversiteit’ plaats. In deze periode vinden allerlei activiteiten plaats om het belang van biodiversiteit verder te brengen. Het weer is goed, de bomen, heesters en hagen worden weer groen. De hoogste tijd om zonnebloemen te zaaien of te planten. De Groene Loper Hof van Twente houdt daarom een zonnebloemenactie. De zaden zijn geoogst in oktober 2017 op het terrein van de Stadslandbouw Hof van Twente aan de Kerkstraat 123 D in Goor. Koop deze lokaal geoogste zonnebloemzaden (inclusief actieformulier en plantaanwijzingen) voor slechts €1,00 bij de volgende adressen:

  • Eko Twente/VVV Delden (Langestraat 29 Delden )
  • Floral Queen (Wijnkamp 73 in Goor),
  • Bloemruiker (Goorsestraat 22D Hengevelde)
  • Stadslandbouw Hof van Twente ( alleen `s ochtends open aan de Kerkstraat 123 D in Goor)

Maak een foto van jouw gezaaide zonnebloemen en de plaats waar je de zonnebloemen in de gemeente Hof van Twente hebt geplant/gezaaid en stuur die foto met je naam en adres per mail op naar: info@groeneloperhofvantwente.nl

De Groene Pluim voor Sylvia Lotte van Ayurveda Twente

De Groene Pluim is een rondreizend kunstwerk dat steeds wordt doorgegeven aan iemand die volgens de huidige bezitter van de Groene Pluim een compliment verdient voor zijn of haar inzet voor biodiversiteit. De Groene Pluim is een compliment wat navolging verdient.  Namens Tonnie Blanken en Marianne Jonkhans  de Groene Pluim voor het eerst doorgegeven op 10 mei 2018 aan Sylvia Lotte van Ayurveda Twente. Redenen voor het verdienen van de Groene Pluim is volgens Tonnie Blanken de inzet van Sylvia Lotte voor biodiversiteit in het omgaan met mensen én het omgaan met het belang van biodiversiteit op haar kuuroord . Ayurveda Twente is een kuuroord gelegen op Landgoed Weldam tussen Goor en Hengevelde aan de Goorsestraat 49. Het landgoed is aangewezen als Nationaal Landschap. De houtwallen, singels en bossen zorgen voor een kleinschalig en groen karakter. Lees meer over Sylvia Lotte en haar kuuroord