Agenda week van de biodiversiteit in de Hof van Twente 2019

Woensdag 22 mei :(dag van de biodiversiteit)

Op deze dag valt bij alle bewoners die in een `vogelstraat’ wonen in de Hof van Twente een bloeikaart in de brievenbus. Bedek de kaart met een laagje aarde en maak een foto van het bloeiende resultaat #groeneloperhofvantwente . Lees meer…..

Woensdag 22 mei om  10.00 uur:

Bewoners van de Huygenstraat in Goor  vieren de start van de groene herinrichting van hun straat.

Woensdag 22 mei (dag van de biodiversiteit) 12.30 uur:

Officiële opening van het Groene Speelterrein (winnaar groenste straat van Overijssel) aan de Oude Haaksbergerweg/Mulderskamp in Goor. Lees meer…. 

Woensdag 22 mei (dag van de biodiversiteit) 14.15 uur:

Aftrap van de actie: `Tuintegel eruit, plantje erin!’ . Ouders van de werkgroep Groen Schoolplein staan voor u klaar aan de Hooijerinckstraat 7-9 in Delden om tuintegels in te zamelen in ruil voor een plantje. Lees meer… 

Donderdag 23 mei  om 20.00 uur:

7e Hofkrachtcafe, georganiseerd door IVN Diepenheim over Biodiversiteit. Om 20.00 uur staat de koffie klaar in het Ottenhuis in Diepenheim. Vooraf aanmelden is niet nodig! Spreker: Ruud Pleune  Lees meer….. 

Vrijdag 24 mei  om 14.45 uur 

Voorjaarsbijeenkomst Bees are Few in Diepenheim. Lees meer….. 

Voorjaarsbijeenkomst Bees are Few op 24 mei in Diepenheim

Als er weinig bijen zijn … is er dan nog wel een tuin? Dat was de centrale vraag in het werk van beeldend kunstenaars Jimini Hignett en Doris Denekamp. 

foto: Rob Baas

 

Insecten zijn enorm belangrijk in ons ecosysteem. Om de omgeving van het kunstwerk nog aantrekkelijker te maken voor zowel bijen als mensen, is het gebied Hazendam  in Diepenheim onlangs opnieuw ingericht. Vrijwilligers en diverse organisaties hebben samen fruitbomen geplant, bloemen ingezaaid en de bijenkasten iets verplaatst. Goed voor de biodiversiteit, dus goed voor mens en milieu!

Route- en parkeerinformatie en vooraf aanmelden is gewenst:  

De activiteit vindt plaats in het gebied Hazendam. U kunt parkeren in het weiland naast kwekerij Linthorst aan de 1e Broekweg 4 in Diepenheim. Vanaf daar wijst het zich vanzelf. Let op: De Hazendammerweg is afgesloten vanwege een asbestsanering. De activiteit is buiten. Bij slecht weer gaat het gewoon door. Een paraplu is dan wel aan te bevelen.
De organisatie wil wel graag van tevoren weten hoeveel personen er ongeveer aanwezig zijn. Belangstellenden die geen uitnodiging hebben ontvangen, wordt daarom gevraagd zich aan te melden via beesarefew@gmail.com.

 

Officiële start Groen Speelterrein aan de Mulderskamp in Goor op 22 mei 2019

Officiële start van `het Groene Speelterrein aan de Mulderskamp in Goor’ (prijswinnaar van de groenste straat van Overijssel, kindvriendelijk) en een les over wormen i.sm. ODT Gijmink.  Aansluitend gaan kinderen wormen uitzetten op het nog aan te leggen groene speelterrein aan de Mulderskamp . Immers een gezonde bodem is de basis voor biodiversiteit! 

Om 12.30 uur vindt de inloopbijeenkomst plaats voor belangstellenden op de hoek Oude Haaksbergerweg/Mulderskamp in Goor. Op de plattegronden is te zien hoe het Groene Speelterrein er uit komt te zien.

Omstreeks 13.15 uur komen de kinderen uit groep 5 en 6 van ODT Gijmink als officiële startschot wormen uitzetten. De ideeën van de bewoners zijn uitgewerkt en omgezet onder deskundige begeleiding van De Tuinen van Geerdink uit Neede. 

Initiatiefneemster van dit project  ( Asbest eruit, biodiversiteit erin)  in de wijk het Gijmink in Goor is Alberta Groteboer (bewoner en prijswinnaar Duurzaamheidsprijs 2018 in de Hof van Twente). Meer lezen? 

 

Tuintegel(s) eruit en planten in de tuin of op het schoolplein?

Kom op woensdag 22 mei om 14.15 uur naar de aftrap van de actie: `tuintegel eruit, plantje erin!’ bij KBS Erve Hooijerinck, Hooijerinkstraat 7-9 in Delden.

Ouders van de werkgroep `groen schoolplein’, hebben met geld van de Groene Loper Hof van Twente, bij-vriendelijke vaste plantjes ingekocht bij Krooshoop Bloemencentrum in Delden. Het recept van deze actie is eenvoudig; lever een tuintegel in en ontvang een plantje terug. De tuintegels worden ter zijner tijd geïntegreerd als vlinder- of insectenmuurtje op het nieuwe groene schoolplein. Meer lezen?

Op 19 juni a.s. wordt deze actie herhaald, dus als je achter het net vist (op=op) is er een nieuwe kans op 19 juni a.s.

Deze actie wordt in juni en juli ook uitgezet in Goor (voormalig zwembadterrein) en in Hengevelde (Petrusschool bouwt insectenhotel).

Deze actie is  gefaciliteerd door Hofkracht, Groene Loper Hof van Twente  en stichting Steenbreek.

Kom naar het Hofkrachtcafe op 23 mei a.s. over biodiversiteit!

 

 

Het IVN Diepenheim organiseert  het 7e Hofkrachtcafe op 23 mei a.s. in het Ottenhuis in Diepenheim.

Het ‘recept’ van een Hofkrachtcafé is heel simpel: een inspirerende lezing op een inspirerende locatie. Én aansluitend een borrel. Dit Hofkracht café  staat geheel in het teken van biodiversiteit en start om 20.00 uur in het Ottenhuis in Diepenheim. Vooraf aanmelden is niet nodig, de koffie staat klaar.

Ruud Pleune

Ruud Pleune, projectleider Natuur, Landschap en Landbouw  geeft de lezing. Hij zal ingaan op het belang van natuur in `t algemeen en insecten in het bijzonder. Ook zal hij de visie en het beleid van de gemeente Hof van Twente kritisch beschouwen.

Ook is er tijdens dit Hofkrachtcafé in het Ottenhuis in Diepenheim op 23 mei aandacht voor het project `Bees are few’ in Diepenheim. Schuif gerust aan en laat je meenemen in de boeiende wereld van biodiversiteit en alle mooie dingen die in de Hof van Twente op dit gebied worden geïnitieerd, dus tot 23 mei a.s. om 20.00 uur in het Ottenhuis in Diepenheim?

 

Afsluiting educatieprogramma biodiversiteit op Brookschole in Markelo

Hofpower en Groene Loper Hof van Twente sluiten het educatieprogramma biodiversiteit af op de Brookschole in Markelo. Op woensdagochtend 15 mei was het om 8.15 uur  een drukte van belang bij aankomst op de Brookschole. Leskisten van Hof voor de Steenuil, een grote radio, zakken vol met spullen om zaaibommetjes mee te maken, boeken, schilderspullen en een bouwpakket van een steenuilenkast worden in de klassen gezet onder nieuwsgierige blikken van de leerlingen. Lees meer over de educatie in de maand van de biodiversiteit 2019

Lunch met een bijsmaak

Op dinsdag 21 mei 2019 verzorgt Ina van de Riet een lezing tijdens de lunch voor medewerkers van de gemeente Hof van Twente in de bovenkamer in het gemeentehuis. In deze lunchlezing komen aan de orde: de werkwijze het het doel van de groene loper hof van twente. Maar centraal staat de vraag: `wat hebben bijen te maken met het voedsel op ons bord?’ Vandaar de titel `lunch met een bijsmaak’.

Foto: Wolzwever @  Silvia Meyran