Kom jij ook naar de groene daken-tour op 9 november 2019?

Altijd al meer willen weten over een groen dak?

Op 2 en 9 november zijn landelijk de Duurzame Huizen Route-dagen. Hofkracht draagt hier graag haar steentje aan bij. Daarom organiseert Hofkracht i.s.m. de Groene Loper Hof van Twente een Groene Daken Tour. Het doel is om van elkaars ervaringen te leren op het gebied van groene daken.

Op 9 november start de groene dakentour  op de Heeckeren basisschool in Goor. Deze school heeft een sedumdak . Om 9.45 uur start de inloop met koffie en thee. Om 10.00 uur wordt een inspirerende lezing gegeven over groene daken door Mignon Gerritsjans van Duurzaam thuis Twente. Daarna vertellen  Marc Deeterink , hovenier uit Markelo  en Dutch Greenroof uit Holten wat meer over het leggen, het onderhoud  en over de verschillende soorten beplanting op groene daken. Van 11.30 uur tot 14.30 uur is het mogelijk om langs een aantal adressen in de gemeente te gaan om iets van de eigenaar te horen over zijn/haar ervaring met groene daken.

Deelname aan de lezing, die start om 10.00 uur in de Heeckeren basisschool Kloosterlaan 60, 7471 BC Goor is gratis. Wil je meer informatie? Mail naar info@hofkracht.nl

Boomcirkel naar Twickel College Delden van 4 tot 8 november 2019

Een groene Hof is onze wens, dus plant een boom voor dier en mens!’ Met deze slogan speelt de Groene Loper Hof van Twente in op de actie van de provincie om in Overijssel 1,1 miljoen bomen te planten, voor elke inwoner één.

De boomcirkel van de Groene Loper Hof van Twente reist door de Hof van Twente en wordt op 4 november a.s. opgesteld in het Twickel College in  Delden. Ina van de Riet geeft op deze dag een les over bomen aan de leerlingen die gekozen hebben voor het atelier `verbeter de wereld, begin bij jezelf’.   Bomen zijn belangrijk voor de opname van CO2  en zetten dit om naar zuurstof, bomen reduceren fijnstof, en geven beschutting en schaduw. Deze en nog veel meer aspecten van bomen komen aan de orde in de boomquiz die de leerlingen gaan spelen. De boomcirkel met quizvragen blijft op het Twickel College in Delden tot en met 8 november 2019 .  Voor ouders en andere belangstellenden en leerlingen van andere scholen is het mogelijk om tussen 5 november en 8 november van 14.15 uur tot 16.15 uur de boomquiz te spelen. Adres  Twickel College ,  Schoppenstede 19, 7491 HK in Delden. Er worden in deze periode 2 bomen verloot. 1 boom blijft op het Twickel College in Delden, de andere wordt onder andere belangstellenden verloot.

Boomcirkel 1 dag op ODT Gijmink in Goor

Juf Femke Overbeek wil graag de boomquiz spelen op 29 oktober 2019 met haar groep 8. In de wijk het Gijmink in Goor is zoveel groen verdwenen, daar kan nog wel een boom bij! We bezorgen daarom de boomquiz en de boomcirkel (niet met alle bomen, maar met boomattributen) daarom met lespakket op school. Eerst samen een paar filmpjes kijken en daarna samen de boomquiz spelen. Uit de winnaars, zij die de meeste vragen goed hebben, trekt de Groene Loper Hof van Twente, 1 winnaar. En dat is een leerling van groep 8 van ODT Gijmink in Goor.  Binnenkort meer…. de boom die gewonnen kan worden heet : `Betula Utilis’ , wie weet de Nederlandse naam?

 

Amy van Heuven plant de eerste boom uit de boomcirkel in Markelo

Tijdens de beurs `Stappen zetten in Dieka’ op 5 oktober j.l. won Alice Slijkhuis uit Markelo een boom uit de boomcirkel van de groene loper Hof van Twente. Alice Slijkhuis hoeft niet lang na te denken over de vraag waar ze haar gewonnen boom wil planten. Ze wil de boom graag aan Amy van Heuven opdragen, omdat Amy zich in Markelo zo inzet voor  een schoner milieu . Vorige maand kwam Amy ook al in het nieuws. Ze ging aan de slag met `Amyelen’ (= zwerfafval verzamelen) en kreeg steun van de gemeente Hof van Twente, Marianne Hutten en Hofkracht die haar initiatief geweldig vonden. Amy van Heuven heeft tijdens ` World Clean up day’ het startschot van de schoonmaakactie mogen geven.  De boom; een witte paardenkastanje is door Amy met haar broertje en ouders geplant op de hoek van de /Rijssenseweg/Potdijk in Markelo.

Veel gestelde vragen over het winnen van een boom uit de boomcirkel

Een groene Hof is onze wens, dus plant een boom voor dier en mens!’ Met deze slogan speelt de Groene Loper Hof van Twente in op de actie van de provincie om in Overijssel 1,1 miljoen bomen te planten, voor elke inwoner één.

Veel gestelde vragen: 

-Is het de bedoeling dat de boom op gemeentegrond wordt gepoot of mag dat ook op eigen grond ?

Antwoord: De boom mag op eigen grond ( het liefst zichtbaar vanaf de openbare weg). Als je geen plaats hebt op je eigen grond, mag je ook een voorstel doen voor een plaats om de boom te planten op gemeentegrond in de Hof van Twente. 

– Kunnen wij zelf een boom uitzoeken of wordt je er een toegewezen ?

Antwoord: Er wordt je een boom toegewezen ( afhankelijk van waar je `m wilt planten) dus in een woonwijk geven we een andere boom uit dan bijvoorbeeld  in het buitengebied 

– Mag je de boom ook aan iemand anders geven of opdragen,  als je hem niet op je eigen perceel kwijt kunt ?

Antwoord: Ja dat mag! Wel vinden we het leuk om een foto van jou en je gewonnen boom te maken t.z.t. en dit in de publiciteit te brengen.

– Moet die persoon dan wel in de Hof van Twente wonen ?

Antwoord: Ja, de bedoeling is wel dat we de boom in de gemeente Hof van Twente planten!

De Boomcirkel verhuist tussen 10 en 20 oktober naar het gemeentehuis in Goor

Een groene Hof is onze wens, dus plant een boom voor dier en mens!’ Met deze slogan speelt de Groene Loper Hof van Twente in op de actie van de provincie om in Overijssel 1,1 miljoen bomen te planten, voor elke inwoner één.

Op 10 oktober 2019 extra aandacht voor duurzaamheid, het is immers de landelijke dag van de duurzaamheid! Maar liefst 10 dagen staat de boomcirkel in het gemeentehuis van de gemeente Hof van Twente en er worden gedurende deze periode maar liefst 6 bomen verloot onder de hen die de meeste boomquiz-vragen goed hebben.

De winnaars zijn inmiddels bekend: Guus Lentelink, Paula van Wijnhoven, Anneke Koebrugge, een groep agrariërs, Tess de Jong en groep 8 van ODT Gijmink. Gefeliciteerd! Omstreeks 25 november wordt er een boom bij jullie thuis bezorgd!

Boomcirkel om aandacht te vragen voor belang van bomen in Bentelo

Tijdens de Open Bedrijvendag in Bentelo stond de boomcirkel van de Groene Loper Hof van Twente opgesteld in Bentelo op 6 oktober 2019 bij het bedrijf van Tom Nijland. Tien belangstellenden namen de tijd om de 35 vragen uit de boomquiz te beantwoorden. De vragen waren niet simpel, maar dat zijn duurzaamheidsvraagstukken ook niet. De winnaars zijn: Familie ter Bekke, Giuseppe Mazarotti en Lydeke Vaalt. Omstreeks 25 november 2019 wordt een boom uit de boomcirkel bij deze winnaars thuis bezorgd. Gefeliciteerd!

Introductie bomencirkel tijdens beurs `stappen zetten in Dieka’ op 5 oktober 2019

Tijdens de beurs `stappen zetten in Dieka’ op 5 oktober j.l. stelden we 35 inheemse bomen op rond de biodiversiteitstent. Onder de bomen in pot, liggen  onderleggers met 35 boomquizvragen. De vragen variëren van de functie van bomen t.b.v. biodiversiteit en o.a. klimaatadaptatie tot spreekwoorden en gezegden. 25 belangstellenden namen tijdens deze beurs de moeite om de boomquiz te spelen. De boomquiz is niet simpel, maar dat zijn duurzaamheidsvraagstukken ook niet. De boomcirkel reist de komende periode de Hof rond en er zijn bomen te winnen, te adopteren en te sponsoren. 6 bomen uit de boomcirkel zijn gereserveerd als kinderwensbomen en worden geplant door kinderen tijdens boomfeestdag in maart 2020. 1 fruitboom per kern.

Een groene Hof is onze wens, dus plant een boom voor dier en mens!’ Met deze slogan speelt de Groene Loper Hof van Twente in op de actie van de provincie om in Overijssel 1,1 miljoen bomen te planten, voor elke inwoner één.